PlanBi satser videre, inngår leieavtale med Felleskjøpet Rogaland Agder

Vi har gjennom året hatt en positiv utvikling på alle våre satsningsområder og veksten fortsetter. Vi jobber for det meste ute i bikubene, men har hatt slyngerom hos Stavanger Urban Folkehøgskole i Stavanger siden oppstart.

For å kunne utvikle oss videre har vi over tid vært på jakt etter bedre produksjonslokaler med større kapasitet og sentral beliggenhet. Vi er derfor glade for at vi har funnet de rette lokalene hos Felleskjøpet (FKRA) i Sandvikveien 9 i Hillevåg. Her vil vi flytte inn i et kombinert kontor og produksjonslokale i løpet av kort tid.

Vi vil rette en stor takk til Erlend Stangeland og Dag Rosnes i FKRA som har tatt imot oss med åpne armer og samtidig strukket seg langt for å tilpasse lokalene til oss.

For oss betyr dette enda tettere bånd til landbruket hvor birøkten er en viktig del. Biene gir mat, men bidrar også med viktig pollinering som er helt avgjørende for å sikre gode avlinger At vi begge bidrar til å løfte frem landbruket i urbane strøk er også en viktig fellesnevner for vårt nye samarbeid. Vi trives best ute når vi arbeider med biene og leder oss over at vi nå har hele Jæren som arbeidssted.

Året sesong har vært varm og produktiv for både bier og birøkter. En varm juni sørget for rikelig tilgang på nektar før det ble bom stopp med ekstremvær og regn i juli og august. Vi ser med bekymring på hvordan klimaet påvirker matproduksjon og omgivelsene våre her i lille Norge. Mye tyder på at vi må bli vant til dette og at dette bare er starten. Skal vi klare dette trenger vi en ending i hvordan vi tenker rundt å ta vare på naturen rundt oss, slik at vi blir bedre rustet for fremtiden.

På toppen av Kvadrat, ligger det en skjult oase som ikke alle vet om.

Gjennom året sesong har vi blant annet åpnet en ny bigård på taket til Kvadrat i Sandnes. Fra sedumtaket vil biene produsere godt med lokal honning og samtidig inngå i senterets arbeid med bærekraft.

Gjennom sommeren har vi hatt besøk av over 400 barn og voksne i ulike bigårder. Her lærer de besøkende om bienes arbeid, samspillet i naturen og hva vi kan gjøre for å hjelpe alle typer insekter. Les mer om bisafari her og ta kontakt med oss dersom du eller bedriften din vil bli med på besøk til biene.

Av større satsninger har vi gjennom året planlagt overtagelse av en større birøkt i Bjerkreim. Her har Sylvi Slettebø gjennom 25 år bygget opp en god populasjon av brunbier (Apis mellifera mellifera). Sylvi har drevet med avl i mange år og vi har gått i lære hos henne for å lære oss denne kunsten.

Dronningavl er en gren innen birøkt de færreste mestrer, så det krever en god del for å levere et godt produkt. Ettersom brunbier er en truet rase, er det stor etterspørsel etter godt materiale. Vi er derfor veldig stolte over at vi har levert 20 dronninger til en genbank i Tyskland og 6 dronninger til Litauen allerede første sesong.

Honning fra Rogaland er et fantastisk, men begrenset produkt vi ønsker å løfte opp og frem. I Norge spiser vi veldig lite honning per innbygger og er i utgangspunktet selvforsynte. Likevel importeres det store mengder honning hvert år. Tidligere i år ble det avdekket at så mye som 46% av importert honning er falsk og det er alarmerende. Vi er ingen stor produsent av honning, men vi påtar oss likevel arbeidet med å få folk til å spise mer lokal honning. Vårt beste tips er å kjøpe honning direkte av birøkter, da vet du hvor honningen kommer fra.

I PlanBi har vi valgt å behandle honningen fra alle våre bigårder separat. Hos oss kan du derfor få smaken av mange lokale steder. Nye smaker i år er Bjerkreim og Sandnes. Utover det har vi mange andre lokale smaker som kanskje er laget på taket til din bedrift?

Ønsker du et samarbeid om bier, blomster og honning? Ta kontakt med oss og finn ut hva vi kan få til sammen!

Litt bilder fra årets sesong

Neste
Neste

Engasjer bedriften i et prosjekt med naturen i fokus